Oyun Terapisi
Oyun, küçük çocukların yetişkinlerle iletişim kurabilmesi, stresli yaşam olaylarını işlemleyebilmesi ve sosyal becerileri yeterince kavrayabilmesi açısından en uygun araçtır. Çocukların kendilerini ifade etme yoludur. Özellikle sözel olarak kendini ifade etmekte zorlanan çocuklar, oyunlarla kendilerini çok daha iyi anlatır ve anlaşılma fırsatı yakalarlar. Oyun terapisinde, özel olarak seçilmiş oyuncaklar, oyunlar ve materyaller bilinçdışı çatışmaları ortaya çıkarmaya, çocuğun duygusal olarak zorlandığı yaşantıları, düşünce ve duyguları sembolikleştirmeye ve durumlarla ilgili farkındalığı arttırmaya yardımcı olurlar. Oyun, çocuğa parçalı hatıraları ve olumsuz deneyimleri tutarlı ve anlamlı bir hikaye içinde düzenleme ve anlamlandırma fırsatı sağlar. Çocuk, travmatik olayları, stresli yaşantıları yeniden, belki tekrar tekrar canlandırarak rahatlayabilir; olaylar üzerinde bir güç ve kontrol duygusu sağlayabilir, zor, korkutucu duyguları hazmedebilir. Aynı zamanda terapist, koşulsuz kabul ile çocuğa, duygularını fark edebileceği bir aynalama sağlar. Çocuğa, kendi kararlarını vermesi ve kendini keşfetmesi için de fırsatlar verir.
Terapide oyun dolaylı öğretimin de en etkin yoludur. Örneğin; oyuncak kuklalarla oynanan bir canlandırma oyunu ile öğretilen sosyal beceri çok daha etkin olur.
Oyun terapisi 3-12 yaş arası çocuklara uygulanabilir. Kaygı bozuklukları; çocukluk korkuları (yalnız kalma, karanlık korkusu, hayvan korkusu..gibi), depresyon, uyku bozuklukları, alt ıslatma, dışkı kaçırma, tırnak yeme- parmak emme, beslenme problemleri , kardeş kıskançlığı, kayıp, yas, travma, anne-baba ayrılığı, uyum bozuklukları yaşayan çocuklarda oyun terapisinden fayda sağlanabilir.